קירות טיפוס, בולדרים, טיפוס הובלה, טיפוס ספיד? מסתבר שענף הטיפוס מאוד מגוון. ענף זה נולד כיוון שהאלפיניסטים, שטיפסו על צוקים וסלעים בטבע – חיפשו מקום להתאמן בו. קיר טיפוס, מתחם מלאכותי שנוצר כדי לענות על צורך זה. אלפיניסטים, שמטרתם היחידה היא לעבור מכשולים ולהגיע לפסגה, מצאו פתרון, יש להם אימון טיפוס מותאם. בנוסף, במהלך המאה ה-19, החל ענף זה לתפוס תאוצה ואף הפך להיות ענף ספורט בפני עצמו.
קירות טיפוס במתחמים מיועדים וגם אצלכם בבית
נוכל למצוא בישראל מעל ל-30 מתחמים של קירות טיפוס בהם נוכל להתאמן ולטפס. הקירות בנויים מלוחות שמחוברים אליהן אחיזות בצבעים שונים. בעזרת הלוחות נוכל לדמות שיפועים שונים מאתגרים יותר ופחות, וכך נגיע לגבהים שונים וזוויות מעניינות. מה שמייחד את הקירות המלאכותיים זה שאת האחיזות השונות נוכל להזיז ממקום למקום. בעצם כך, נוכל לבנות מסלולים בעלי דרגות קושי שונות ומותאמות לספורטאים בדרגות שונות. לכל מסלול טיפוס יהיה צבע שונה שמטרתו להדגיש רמת קושי. מטרתנו היא להצליח להגיע לפסגה כשאנחנו משתמשים רק באחיזות מתאימות לאותו מסלול. כמו כן, את הטיפוס נבצע לאחר שהבנו את כל כללי הבטיחות. יחד עם זאת לכל סגנון בענף ישנם כללי בטיחות שונים. דבר נוסף, נוכל לבנות קיר טיפוס ולהקים כמעט בכל חדר ילדים, גינה או חלל שנגדיר בבית. כך שאימון טיפוס בהחלט נגיש ואפשרי לכל מי שחפץ בו.
מתאמנים או נהנים?
כשראיתי בפעם הראשונה קיר צבעוני בעל בליטות צבעוניות ומשונות, חשבתי לעצמי אולי גם אני יכולה להגיע לפסגה? וכך היה, אחרי ביקור באחד ממתחמי הטיפוס, לאחר הבנת כללי הבטיחות במתחם התחלתי לטפס ואפילו הגעתי לפסגה! מה שכן, לא הבנתי עדיין את משמעות הצבעים והמסלולים. אבל, הנאה מובטחת!
בעקבות זאת, גיליתי שכל צבע בעצם מצביע על מסלול בדרגת קושי מסויימת. גיליתי שחלק מהמטפסים מקפידים לרדת בחזרה את הדרך שעלו. כך בעצם הבנתי שזה אימון לכל דבר, כל השרירי ליבה מתגייסים להחזקת הגוף צמוד לקיר. בעזרת הידיים והרגליים נעלה ונרד מקיר הטיפוס. כך הרווחנו אימון מקיף העובד על כל השרירים מבלי להגיע לחדר כושר. נוכל גם לטפס בדגש על מהירות וחזרה על מספר מסלולים. ניצור סט של מסלולים כחלק מאימון, כמובן על מנת להשתפר. יש מטפסים שיעדיפו לרכוש נעלי טיפוס מותאמות ואפילו רתמה אישית. זאת למרות שאלו מסופקים כמעט בכל מתחם קיר טיפוס.